Odbory zrušily demonstraci proti záměrům vlády, nechtějí eskalovat napětí

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 5. 2024 17:28
Odbory zrušily demonstraci proti záměrům vlády, nechtějí eskalovat napětí

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) zrušila demonstraci, kterou svolala na úterý 21. května na pražské Malostranské náměstí proti záměrům vlády v zákoníku práce a důchodech. Odborová centrála dnes sdělila, že tím chtějí přispět ke zklidnění situace po středečním pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a s ohledem na rozjitřenou situaci i v České republice. Současně odboráři vyzvali premiéra Petra Fialu (ODS) k jednání o tématech, která se měla na protestní akci řešit.

Odbory uvedly, že demonstraci zrušily po konzultacích se slovenskými kolegy. Zdůraznily, že vždy preferovaly nalézání konsensu a sociální dialog. "Proto žádáme premiéra České republiky o jednání s předsedy a předsedkyněmi odborových svazů ČMKOS, abychom témata, která měla být předmětem demonstrace, mohli projednat a zároveň ukázat společnosti, že takový přístup je nejen možný, ale i efektivnější než eskalace napětí," uvedli dnes představitelé konfederace.

Premiér Fiala na síti X zrušení demonstrace uvítal. "Oceňuji, že odbory zrušily ohlášený protest, a chtějí tím přispět ke zklidnění společnosti. Je to nyní správný krok a věřím, že bude znamenat i návrat k jednacímu stolu," uvedl. Také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) napsal, že rozhodnutí odborů oceňuje a že vždy dává přednost jednání.

 

Právě se děje

Další zprávy